زهرا زارع، رزونامه نگار:
فرایند رای اعتماد به وزرای دولت چهاردهم در مجلس به ایستگاه آخر رسید .مهندس پاک نژاد که از بدنع وزارت نفت می باشد بعنوان وزیر پیشنهادی وزارت نفت از سوی رئیس جمهور به مجلس شورای اسلامی معرفی شد
در این خصوص با احمد انارکی محمدی عضو کمیسیون اقتصادی مجلس که سابقه مدیریتی در بنگاه های بزرگ اقتصادی را در کارنانه خود دارد به گفتگو نشسته ایم که از نظرتان می گذرد.
آقای مهندس پاک نژاد سوابق مناسبی برای اداره این وزارتخانه را دارد ؟
جناب پاک نژاد از مجموعه نفت بوده و بصورت کارشناسی و پله به پله به جایگاه معاونت وزیر و عضویت در هیات مدیره ها رسیده است و در حوزه بالادستی نفت و مجموعه های آن مساله به مساله و بخش به بخش و گام به گام آشناشده و راه حل ایجاد کرده است و دید چند وجهی به مسائل پیچیده حوزه نفت دارد . بنابراین ارزیابی دقیق و اجرای برنامه هفتم و قوانین بالادستی و ایجاد قدرت رقابتی در صنایع مربوط را خواهد داشت
نکات برجسته برنامه آقای پاک نژاد کدام موارد است ؟
چالش درحوزه ناترازی گاز،ناترازی بنزین ،کمبود منابع مالی ،محدودیت های بین المللی ،نیروی انسانی ساختارو بروکراسی و … در کنار تکالیف برنامه هفتم ازجمله رشد 12 درصدی صادرات سالانه نفتی ، رشد صادرات غیرنفتی و رشد 9درصد بخش نفت ،لزوم برنامه ریزی دقیق را نشان می دهد .در برنامه ایشان اقدام راهبردی ضروری در این خصوص ،تسریع و افزایش برداشت نفت و گاز و تولید فرآورده های هیدروکربوری و سرازیر کردن ثروت ایجاد شده به سوی سرمایه گذاری برای تقویت زیرساخت های عمومی کشور ،تکمیل زنجیره ارزش و توسعه زیرساخت های انرژی نو وتجدید پذیرمیتواند راهگشا باشد .
با توجه به کاهش گاز تولیدی در برنامه ایشان برای دولت چهاردهم طرح فشارافزایی میدان گازی مشترک پارس جنوبی با سرمایه گذاری تقریبی 20 میلیارد دلار بعنوان استرتژیک ترین طرح دولت چهاردهم شناخته خواهد شد .
برای احیا و افزایش ظرفیت تولید نفت خام ایران برنامه ایشان عملیاتی است ؟
تولید 3826 هزار بشکه در روز در سال 97 هم اکنون به 3400 هزار بشکه در روز کاهش یافته است دلیل آن هم تاخیر در اجرای طرح های توسعه میادین نفتی و نیز اجرای ناکافی برنامه های نگهداشت توان تولید می باشد که درصورت عدم برنامه ریزی مناسب به 2750 در روز خواهد رسید در برنامه ایشان ، بازگردانی توان تولید میادین موجود از طریق اجرای طرح های نگهداشت توان تولید ، تسریع در افزایش تولید ناشی از اجرای قراردادهای موجود واگذار شده برای توسعه و نگهداشت توان تولیئد بعنوان اقدامات کوتاه مدت یکساله آمده است در اقدامات چهارساله نیز افزایش تولید 400 هزار بشکه ای با تکمیل قراردهای IPC در 12 میدان نفتی ، تنفیذ قراردهای جدید و بهره برداری 14 مخزن نفتی ، اجرای طرح بازسازی و نوسازی تاسیسات سطح الارضی و … مورد توجه است .
به نظر شما آقای مهندس پاکنژاد در چه صورتی به موفقیت در برنامه ها خواهد
رسید ؟
شرایط کشور سخت و دستیابی به موفقیت بدون همراهی همه قوا و مردم امکان پذیر نیست .کشور دیگر فرصت آزمایش و خطا ندارد و تهدیدها نه تنها قابلیت تبدیل به فرصت را از دست می دهند بلکه به بحران تبدیل می شود . رشد تولید و گاز به سرمایه گذاری بسیار بالایی نیاز دارد .با کاهش گاز برداشتی و تعطیلی نیروگاهها و واحدهای پتروشیمی ،صنایع مختلف را تعطیل و تحقق اهداف برنامه هفتم را سخت تر می کند . کمک همه جانبه به تحقق برنامه مهندس پاک نژاد ضرورت دارد و راه نجات اقتصاد و شکوفایی کشور از وزارت نفت می گذرد .البته تغییر رویکرد از خام فروشی نیز باید مدنظر باشد.