بهار- وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی هشدار داد که برای اولین بار در تاریخ، نرخ تولد در سال ۱۴۰۳ به زیر یک میلیون نفر می رسد بنابراین همه دستگاهها باید به وظیفه خود در قبال جوانی جمعیت عمل کنند.
به گزارش بهارازایسنا، دکتر محمدرضا ظفرقندی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در نشست مسئولان بسیج دانشجویی دانشگاههای علوم پزشکی سراسر کشور که به مناسبت هفته بسیج برگزار شد، با بیان اینکه بسیج همان نیروی فداکار، مسئله محور و بی ادعا است، به نقش بسیج در ۸ سال دفاع مقدس اشاره کرد.
وی افزود: کار اصلی بسیج در دفاع مقدس در دانشگاهها این بود تا دانشجویان داوطلب را برای حضور در صحنه های مختلف آماده کند و ما شهدای دانشجوی بسیجی بسیاری را تقدیم ایران و اسلام کردیم و بسیج جامعه پزشکی یکی از افتخارات دفاع مقدس است.
اصلا مقام عالی وزارت کلمه خوبی نیست؛ شروع فاصله گذاری ها بعد از جنگ همین عناوین بود
ظفرقندی که قبل از آغاز سخنرانی خود توسط مجری برنامه با القاب مقام عالی وزارت مورد خطاب قرار گرفت، گفت: اصلا مقام عالی وزارت کلمه خوبی نیست؛ در جبهه، همه با واژه برادر همدیگر را خطاب قرار می دادند و اتفاقا شروع فاصله گذاری ها بعد از جنگ همین عناوین بود چرا که معتقدم این عناوین حس رفاقت و همدلی را از بین می برد.
به اعتقاد او، انچه که اصالت دارد اثر ماندگار و مثبت برای مردم در راه خدا است. این عناوین همه در رفت و آمد هستند و بنده مفتخرم که اعلام کنم معلم بوده و هستم.
جمله «می خواهم مهاجرت کنم» کمر من استاد را می شکند
ظفرقندی ابراز تاسف کرد: بنده ۱۵ سال معلم دبیرستان و ۳۵ سال است که استاد دانشگاه هستم و برای من معلم سخت است که وقتی در پایان دوره آموزشی از شاگردان خود می پرسم که حالا پس از این فراگیری های علم چه برنامه ای دارید پاسخ می دهند: «میخواهیم یا دوست داریم مهاجرت کنیم». این جمله کمر من معلم را می شکند. این مسائل (مهاجرت) با حرف حل نمی شود و باید بر روی عوامل آن تدبیر شود.
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به تشریح حال و هوای دفاع مقدس پرداخت و گفت: در آن زمان بسیجی ها هیچ ممنوعیت و محدودیتی نداشتند و فداکارانه خود را فدای دیگری می کردند و حتی مجروحی، رسیدگی به مجروح دیگر را بر خود اولویت می داد.
وی با اشاره به نارساییها و مشکلات در حوزه سلامت ضمن تاکید بر اینکه با درک واقعیتها باید با کار جسورانه، فکورانه و علمی، راه حل ارائه دهیم، از مسئولان بسیج دانشجویی دانشگاههای علوم پزشکی و دانشجویان خواست تا پیشنهادات و راه حل های خود در حوزه های مختلف سلامت را ارائه دهند.
جوانی جمعیت در کوتاه مدت به نتیجه نمی رسد؛ نخست باید شیب نزولی جمعیت را اصلاح کرد
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با اشاره به پیگیری قانون جوانی جمعیت در کشور گفت: امروز مسئله جمعیت یک مسئله جدی و نگران کننده است و فقط در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی خلاصه نمی شود بلکه بسیاری از مولفه ها همچون مسائل فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی، اقتصاد سلامت و حتی تعرفه های پزشکی نیز در آن دخیل هستند و در کوتاه مدت نمی توان به نتیجه رسید.
به گفته ظفرقندی، در بحث جوانی جمعیت نخست باید شیب را اصلاح کرد تا شیب نزولی متوقف و سپس صعودی شود اگر این شیب اصلاح شد آنگاه است که می توان امیدوار بود.
هشدار درباره چاه جمعیتی
او ادامه داد: امروز ما شاهد این هستیم که بسیاری از کشورهای غربی و حتی منطقه آسیای شرقی همچون کره جنوبی و ژاپن از چاله جمعیتی در چاه جمعیتی گرفتار شده اند و این هشدار را می دهم اگر کشوری در چاه جمعیتی افتاد، بیرون آمدن از آن دشوار و حتی غیرممکن خواهد بود.
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی هشدار داد: نرخ باروری اکنون از ۲.۰۱ در سال ۹۵ به ۱.۶۶ رسیده است و اگر به ۱.۱ برسد در چاله و چاه جمعیتی گرفتار میشویم. طبق بررسیهای ما در سال ۱۴۰۳ برای اولین بار در تاریخ میزان ولادت در ایران به زیر یک میلیون نفر خواهد رسید که بسیار جای نگرانی دارد. بنابراین همه دستگاهها باید به وظیفه خود در قبال جوانی جمعیت عمل کنند.
جوانی جمعیت یک بحران ملی است که عزم ملی با رویکرد علمی را می طلبد
به باور ظفرقندی، جوانی جمعیت یک بحران ملی است که عزم ملی با رویکرد علمی را می طلبد، بنابراین با اقدامات سطحی به نتیجه نمی رسیم و باید رویکرد های اجتماعی و فرهنگی اصلاح و همه دستگاه ها وارد شوند.
وی با بیان اینکه برای خروج از چاله جمعیتی نیازمند موج هستیم، گفت: این موج باید در عرصه فرهنگی و اقتصادی و اجتماعی صورت گیرد.
ظفرقندی که در جمع مسئولان بسیج دانشجویی دانشگاه های علوم پزشکی سراسر کشور سخن می گفت، هنر بسیج را نداشتن حصاربندی های مختلف دانست و در همین زمینه توضیح داد: بسیجی باید بتواند با همه دانشجویان گفتمان کند و امروز باید وفاق بین نسلی ایجاد کنیم.