سخنگوی حزب اعتدال و توسعه، تاکید کرد: از ویژگی ها جامعه باز سیاسی توجه به احزاب و حضور پررنگ مردم و نخبگان در احزاب است.
به گزارش بهار، جواد هروی در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به نقش احزاب در کارآمدسازی نظام اجرایی و سیاسی کشور، بیان کرد: احزاب در کشور ما سابقه چندانی ندارند و به نظر می رسد یکی از مشکلات در عرصه سیاسی کشور این باشد که حاکمیت ها با احزاب بیگانه هستند. یکی از مشکلات جامعه ما به خصوص در عرصه سیاسی این است که تنها در فصل انتخابات احزاب فعال می شوند و عملا برای مدت طولانی در خواب هستند.
وی اظهار کرد: اکنون بیش از یکصد حزب به شکل رسمی در کشور وجود دارد، اما کمتر از انگشتان یک دست فعال هستند. این موضوع آسیب شناسی نشده است. آنچه میتوان گفت این است که مردم با احزاب همراهی نمی کنند، شاید دلیلش این باشد که بیشتر یک نگاه انتزاعی و ظاهرگرا احزاب ما به خود گرفته اند. احزاب از اینکه بخواهند به وعده خود عمل کنند شانه خالی می کنند.
سخنگوی حزب اعتدال و توسعه تصریح کرد: عملا در کشور نهادهای سیاسی نیز با احزاب همراه نیستند. به همین خاطر احزاب در ایران در حال حاضر به شکل جزایر پراکنده عمل می کنند که حتی با یکدیگر نیز ارتباط ندارند و می توان گفت احزاب سیاسی در ایران با احزاب بین المللی نیز کاملا بی ارتباط هستند. این نقص بزرگی است که در کالبد جان احزاب ما وجود دارد.
وی افزود: ماهیت احزاب باید به نحوی باشد که دولت ها نسبت به احزاب به خصوص به رویکردهای سیاسی آنان توجه داشته و حساس باشند. متاسفانه چنین حساسیتی نسبت به احزاب نه تنها وجود ندارد بلکه گاهی با نگاه های امنیتی با احزاب برخورد می شود. به همین خاطر است که احزاب در تاریخ معاصر ما بیشتر به سمت بارقه های دینی حرکت کرده اند تا نگرش های سیاسی. در حالی که حاکمیت و اصول حکمرانی می طلبد که احزاب فعالیت خود را در عرصه حاکمیت و آینده نگری دنبال کنند. به همین خاطر باید از حمایت مراجع قدرت نیز برخوردار باشند.
هروی تاکید کرد: مادامی که احزاب جان نگیرند، رشد سیاسی نیز حاصل نمی شود. یکی از مهم ترین معضلات و مشکلاتی که امروز در جامعه با آن مواجه هستیم عدم وجود احزاب توانمند با خط فکر و مشی سیاسی کاملا روشن است. عدم شفافیت در احزاب موجب می شود که حرکت ها به سمت چپ و راست و به اطراف انجام شود. این گردش سیاسی بین اشکال قدرت نشان دهنده عدم ثبات سیاسی احزاب در کشور ما است. از ویژگی ها جامعه باز سیاسی توجه به احزاب و حضور پررنگ مردم و نخبگان در احزاب است.
وی بیان کرد: امروز احزاب ما وجود نخبگان را بر نمیتابند. شاید علت آن این بوده که فاصله بین نخبگان در جامعه ما و به خصوص نسل جوان با احزاب روز به روز در حال افزایش است. نسل جوان ما نسبت به احزاب سیاسی خوش بین نیستند. همه این عوامل دست به دست هم می دهد و به جایی می رسد که احزاب را یک رشته حرکت ها و سناریوهای از پیش تعیین شده صرفا تجملی و تشریفاتی می بینیم که از عملکرد اساسی که نقش آفرینی در حرکت ها و جریانات سیاسی است بازماندند. حتی نهادهای اساسی مانند صدا و سیما نیز در تبیین جایگاه و منزلت احزاب سیاسی نیز عقب مانده اند.
هروی در ادامه خاطرنشان کرد: احزابی که می توانند چشم بینا و رصدگر واقعی قدرت ها و ضعف های حاکمیت باشند و می توانند حکمرانان را برای ساختن یک آینده بهتر کمک کنند، از وظیفه خود جا مانده اند. دولت چهاردهم با شعار وفاق ملی کار خود را آغاز کرد و نسبت به حرکت ها و جریان های سیاسی با این شعار حرکت می کند. اما تصور می کنم نتوانسته ارتباط منطقی، گویا و یک تعامل مستمر و عمیق با احزاب ایجاد کند. به عنوان مثال حزب اعتدال و توسعه بعد از سه ماه به توصیه مورد تفقد قرار گرفت و یک جلسه با رئیس جمهور داشت. جلساتی که حکمرانان سیاسی انجام می دهند باید بیشتر حول حضور احزاب باشد.