سهیلا طائی؛ فعال و پژوهشگر حوزه روابط عمومی
با بررسی دقیق، هوشمندانه و منصفانه به وضعیت رسانه ها، فعالان رسانه ای، سایت های خبری، ابزارهای اطلاع رسانی و نقش روابط عمومی در سازمان ها باید پذیرفت که امروزه نیازمند یک انقلاب و تحول بزرگ در حوزه روابط عمومی هستیم.
متاسفانه نگاه فعلی اکثریت سازمان ها، شرکت ها و کسب و کارها به حوزه روابط عمومی حداقلی بوده و از منافع و مزایای آن احتمالا مطلع نیستند. روابط عمومی توانمند، ابزاری مهم برای طی طریق سازمان ها در مسیر تعالی است. نگاه هوشمندانه به حوزه روابط عمومی، نگریستن به آن به عنوان یک توانمندساز سازمانی است. ابزاری قوی که با مجهز شدن و تقویت آن می توان بسیاری از مسائل سازمانی و حتی اجتماعی را مدیریت نمود. با اطلاع رسانی و روابط عمومی شفاف می توان مانع بسیاری از التهابات و معضلات سازمانی شد، رفتار سازمانی کارکنان را مدیریت نمود، ارزش های مشترک با جامعه و سازمان خلق کرد، رضایت کارکنان و مخاطبان را افزایش داد و به نوعی به قدم گذاشتن سازمان و کسب و کار در مسیر تعالی و بنگاه داری موفق کمک نمود.
هر سازمانی نیازمند یک استراتژی شفاف در حوزه روابط عمومی است که همراستا و در ارتباط با استراتژی کلی سازمان باشد. این حوزه هر قدر در ساختار، استراتژی کلی سازمان و در بوم کسب و کار نقش پر رنگ تر و مقتدرانه تری داشته باشد، قطعا می تواند به ارتقای توانمندی های کلی سازمان در دستیابی به اهداف از پیش تعیین شده کمک شایسته تری نماید. لذا برای داشتن یک روابط عمومی فعال در سازمان، باید ابتدا آن را توانمند کنیم.
صداقت و اخلاق را در روابط عمومی نمی توان نادیده گرفت. با مخاطبین باید شفاف بود و ساده سخن گفت. حس نزدیکی و تعامل را باید در ایشان ایجاد کرد. از تحمیل افکار و عقاید خود در این حوزه باید خودداری کرد. هم چنین، روابط عمومی باید چابک و پاسخ گو باشد و به رخدادها و رویدادها در زمان مناسب واکنش نشان دهد. روابط عمومی عامل پویایی، تحرک و نشاط در سازمان ها است. با روابط عمومی موفق می توان حس خوب تعلق سازمانی را در مجموعه بهتر درک کرد. نگرش حداقلی به حوزه روابط عمومی در حد برگزاری رویداد و اطلاع رسانی ها، خطای بزرگ مدیران عادی است. این در حالیست که رهبران تحول ساز همواره بر نقش پویای روابط عمومی در جریان کسب و کار تاکید و تصریح دارند. کارکنان حوزه روابط عمومی به دلیل نوع و تیپ شخصیتی به پذیرش ابهام و شرایط عدم اطمینان عادت دارند، لذا در شرایط کسب و کار امروزی که محیط کسب و کار سرشار از عدم اطمینان است، کارکنان این حوزه توانایی خوبی در مدیریت و اجرای پروژه های مختلف سازمانی، کنترل تعارضات و مدیریت بحران در سازمان های عصر حاضر دارند.
از سوی دیگر، روابط عمومی نقش حداکثری در ایجاد برندی متمایز، هویت غنی بصری سازمانی، برندینگ سازمانی و حتی مدیران سازمان دارد. با اجرای موفق پروژه های مسئولیت اجتماعی در شرایط صحیح می توان به محبوبیت کسب و کار کمک کرد و به رضایت و وفاداری مشتریان افزود. خلق هوشمندانه ارزش مشترک با جامعه در نهایت به پایداری شرایط کسب و کار و سودآوری شرکت منجر خواهد شد.
درنهایت باید گفت با تغییر شرایط اکوسیستم کسب و کار باید به صورت مستمر استراتژی سازمان در حوزه روابط عمومی مورد بازنگری و اصلاح قرار گیرد.