مهدی پازوکی
اقتصاددان
شاید بهترین راهکار موجود در این شرایط اسکان دادن دستفروشان در بازارهایی است که توسط خود شهرداری ایجاد شده است. با این روش دستفروشان میتوانند کالاهای خود را در یک محیط نظارت شده و بدون ایجاد سد معبر آزاردهنده در کوچه و خیابان یا واگنهای مترو به فروش برسانند. شهرداری میتواند مکانهایی مشخص را با اجاره بهای پایین ایجاد کرده و دستفروشان را اسکان دهد تا چهره کل شهر را تخریب نکنند. سنت دستفروشی در قالب پنجشنبه بازار، جمعه بازار و امثالهم در برخی کشورها رایج است، اما در کمتر کشوری، پدیده دستفروشی در کل ساعات شبانه روز و همه ایام هفته، تا این حد شدید است. البته این حجم دستفروشی نمادی از وضعیت اقتصادی ایران است. اگر اقتصاد اصلاح نشود، پیامدهایی همچون حاشیه نشینی و دستفروشی افزایش پیدا میکند. اگرچه بخشی از دستفروشان فقیر و کم بضاعتند و برخی از آنان درامدهای بسیار بالایی دارند، اما نمیتوان بین دستفروشان تمیز قائل شد. چرا که پیامد حضور همه آنان در جامعه یکسان است.
در حال حاضر آمار بیکاری بالا است و در نتیجه رونق مشاغلی مثل دستفروشی، چندان جای تعجب ندارد. این نکته نیز حائز اهمیت است که بدانیم، برخی از مهاجرانی که از شهرهای دیگر به تهران آمده اند، دستفروشی را سهل و ممتنعترین راه برای کسب درآمد مییابند. اگر انضباط اقتصادی، به اقتصاد ایران بازگردد، اشتغال مولد ایجاد میشود که باعث رشد اقتصادی خواهد بود و در سایه رشد اقتصادی، ابعاد فقر کاهش پیدا میکند. در حال حاضر یکی از مشکلات بزرگ ما این است که رانت و فساد در جامعه گسترش پیدا کرده است. فرض کنید دولت بخواهد با دستفروشان برخوردهای ضربتی و تندی انجام دهد، قطعا این موضوع در شبکههای مجازی و اذهان عمومی و از سوی خود دستفروشان مطرح میشود که چرا با دستفروشان برخورد میشود، اما با مفسدان اقتصادی و رانت خواران بزرگ برخورد نمیشود، در نتیجه مبارزه با دستفروشی درگیر یک چرخه پوپولیستی نیز شده است.
اگر میخواهیم شهری زیبا داشته باشیم، باید ابتدا اقتصاد شهری را اصلاح کنیم و انضباط سه گانه پولی، مالی و اداری را احیا و در سیستم اقتصادی خود ترویج کنیم. تا زمانی که این حجم از بی انضباطی اقتصادی در کشور در جریان است، تبعاتی همچون دستفروشی را شاهد خواهیم بود. رفتارهای تصمیم گیران نیز علمی و موشکافانه نیست. معتقدم اگر پدیده دستفروشی کنترل نشود، وارد مرحله خطرناکی خواهد شد. پدیده دستفروشی را میتوان نوعی از اقتصاد چمدانی دانست. همانطور که در اقتصاد چمدانی، کالاهای مختلف به شکل قاچاق و در چمدان وارد کشور میشوند، در دستفروشی نیز کالاها خارج از فروشگاهها و در محیط غیر استاندارد به دست خریداران میرسند.