اعظم محمود آبادی
کنکور امسال، جدا از بلبشوی قطعی اینترنت و اما اگرهای لو رفتن سوالات، داستان های دیگری را هم به دنبال داشت. بعد از آن بسیاری از کنکوریها پویش «بازنگری در محاسبه نمرات سوابق تحصیلی پشت کنکوریها»راه انداختند. و در آن خواستار رسیدگی به این موضوع شدند.این در حالی بود که وزارت آموزش و پرورش در جلسه کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس اعلام کرده بود که از فرمول پیچیده و عادلانهای برای محاسبه تراز داوطلبان استفاده شده است. و حالا دربی شورای عالی انقلاب فرهنگی و مجلس شورای اسلامی با توپی به بزرگی یک و نیم میلیون دانشآموز که باید دید گل در زمین کدام یک از این دو نهاد خواهد نشست.
گلایه از نحوه محاسبه تراز
کنکوریهای امسال در پویش بازنگری در محاسبه نمرات سوابق تحصیلی پشت کنکوریها گفته اند: در اقدامی، سازمان سنجش و وزارت آموزش و پرورش، تحت عنوان هم ترازی نمرات سوابق تحصیلی در سالهای مختلف، برای نمرات امتحان نهایی سالهای قبل از ۱۴۰۲ ارزش کمتری قائل شده است، به طور مثال برای دانشآموزی که در سال ۹۸، نمره درسی را ۲۰ آورده با فردی که در سال ۱۴۰۲ آن درس را ۲۰ شده، تراز کمتری لحاظ کرده است. حال سوال اینجاست که دانش آموز سال ۹۸ مگر میتوانسته نمرهای بالاتر از ۲۰ کسب کند که بتواند با نمره ۲۰ دانشآموز ۱۴۰۲ برابری کند. آیا سازمان سنجش و وزارت آموزش و پرورش انتظار داشتهاند که فارغالتحصیلان قبل از ۱۴۰۲، نمراتی مانند ۲۱ یا ۲۲ کسب کنند که تراز آنها را با دانش آموزان ۱۴۰۲ برابر در نظر بگیرند! درخواست حامیان این پویش این بود که در نحوه محاسبه تراز سوابق تحصیلی، بازنگری شده و جلوی این بیعدالتی گرفته شود.
پیگیری ها باعث شد نماینگان مجلس به موضوع ورود کنند، کیوان مرادیان کوچکسرائی نماینده قائمشهر و سوادکوه در نطق میان دستور جلسه علنی دوشنبه ۲۰ شهریور ماه 1402 مجلس شورای اسلامی با اشاره به موضوع تاثیر معدل در کنکور گفته است: «نمیدانیم این کار با چه منطقی صورت گرفته است و چرا با این همه تنوع مدارس در آموزش و پرورش، بر انجام آن اصرار میشود. این مسئله جز نارضایتی و دلسرد و مأیوس کردن جوانان چه نتیجهای دارد. خواهش میکنیم در این زمینه تجدید نظر شود، زیرا هیچ فایده و خیری در این مسئله نیست.»
مرتضی محمودوند نماینده خرمآباد و چگنی نیز در این نشست، با اشاره به اینکه مافیای کنکور دانش آموزان، خانوادهها و والدین را نابود کرده، بیان کرده است: «بحث مافیای دیپلم و معدل باز هم همان داستان است، دلسوزان عزیز در شورای انقلاب فرهنگی چرا نمیخواهید متوجه شوید که اکثر این بحرانها و آشوبهای خیابانی بر اساس همین تصمیمات صد من یک غاز است.»
مصوبه جدید کنکوری ها
بعد از کش و قوسهای فراوان در حالی که چند میلیون دانش آموز خود را برای کنکور 1403 آماده می کنند،در 28 شهریور ماه گذشته، در خبری غیر منتظره با وجود اینکه بارها بعد از کنکور روال تصویب شده در شورای انقلاب فرهنگی قرار بود همچنان برای کنکور های بعد از 1402 هم اجرا شود در مصوبه جدید کنکور 1403 قانون دچار تغییرات شد.
در این مصوبه آمده است نمایندگان مجلس شورای اسلامی با اکثریت آرا مصوبات قبلی را باطل و طبق قانون جدید کنکور به حالت قبل از کنکور 1402 باز خواهد گشت. در واقع سوابق تحصیلی تاثیر قطعی نخواهند داشت و تنها بصورت تاثیر مثبت اثر گذاری میکنند.
با این قانون تاثیر 50 درصدی سوابق تحصیلی در کنکور 1403 ملاک نیست همچنین تمام داوطلبانی که دارای دیپلم 4 ساله هستند یا مدرک کاردانی دارند میتوانند با شانس یکسان نسبت به دیگر داوطلبان حتی در گروه آزمایشی غیر رشته دیپلم خود شرکت کنند.مصوبه جدید کنکور 1403 با تایید شورای نگهبان به دولت ابلاغ و نهاد های مربوطه ملزم به اجرای آن هستند. در صورت تایید نهایتا تا پایان هفته اول مهرماه قانون جدید توسط سازمان سنجش کشور اعلام خواهد شد.
بازگشت عمومی ها به کنکور 1403
همچنین مصوب شده است علاوه بر حذف تاثیر قطعی معدل در کنکور 1403 ، 1404 و 1405 یعنی 3 کنکور آینده ، دروس عمومی هم با شرایط و ضرایب قبلی وارد پروسه کنکور شوند و تمام داوطلبان باید در 4 درس عمومی به سوالات کنکور پاسخ دهند.
این موضوع در حالی است که داوطلبان کنکور 1402 به سوالات هیچکدام از دروس عمومی پاسخ ندادند و فرصت کافی برای مطالعه دروس اختصاصی را داشتند و دروس عمومی تنها با توجه به تاثیر گذاری نمرات امتحانات نهایی در نمره و تراز داوطلبان کنکور تاثیر گذار بود.بازگشت عمومی به کنکور 1403 و حذف تاثیر قطعی معدل شاید برای خیلی از داوطلبانی که معدل پایینی دارند خوشایند باشد و برعکس برای خیلی از کسانی که معدلشان بالا است و در تست زنی دروس اختصاصی مهارت داشتند نا امید کننده باشد!
با تمام اتفاقات گذشته و برنامه هایی که بر اساس آن قرار بود دانش آموزان در دوران تحصیل درس خوان تر و همچنین دست مافیا از این بازار کنکور کوتاه شود باید دید شورای نگهبان چه تصمیمی برای میلیون ها دانش آموزی که روزهای پر استرس را سپری می کنند می گیرد.
تعداد زیادی از دانشآموزان که خود را برای کنکور سال آتی آماده می کردند حالا باید دوباره برنامه ریزی کنند تا درسهای عمومی را نیز به برنامه هایشان اضاف کنند،نمایندگان مجلس به جای حل مطلوب مشکل قبل دغدغه ی جدیدی به خانواده ها و دانش آموزان وارد کردند.
برنده مافیای کنکور است
رئیس سابق دانشگاه یزد این تغییرات ناگهانی و بدون کار کارشناسی را دربی بین شورای عالی انقلاب فرهنگی و مجلس شورای اسلامی می داند که توپی به بزرگی یک و نیم میلیون دانش آموز ایرانی دارد.
قاسم برید لقمانی در گفت و گو با بهارگفت: بیچاره این نسل جوان و دانش آموزان دبیرستانی که در این وانفسای گرانی و تورم چند سالی است مثل یک توپ فوتبال از این زمین به زمین دیگر شوت می شوند. تصمیم های نادرست چندین سال گذشته برای فرار نخبه ها و فارغ التحصیلان دانشگاهی کافی نبود؟ همین چند روز قبل و فقط در یک پرواز چندین دانشجوی دانشگاه شریف رخت مهاجرت بستند، آیا ترک وطن و مادر کافی نیست؟
او ادامه داد: متاسفانه دانش آموزان مان نیز مهاجرت را شروع کرده اند و اگر این تصمیمات خلق الساعه ادامه دار باشد، مطمئن باشید هر روز شاهد نگرانی بیشتر خانواده ها و مهاجرت بیشتر خواهیم بود.
وی با اشاره به اینکه سال ۹۷ رئیس سابق مجلس در خصوص مشکلات کنکور و تبلیغات دیوانه کننده مافیای کنکور در صدا و سیما به رهبری نامه می نویسند و ایشان نیز موضوع را برای اتخاذ تصمیم به شورای عالی انقلاب فرهنگی ارجاع می دهند.تصریح کرد: شورای عالی انقلاب فرهنگی هم مصوبه ای مبنی بر حذف دروس عمومی در کنکور ( حذف تدریجی مافیای کنکور) و تاثیر معدل دوره دبیرستان به تدریج را در دستور کار خود قرار می دهد. هنوز جوهر این مصوبه خشک نشده است که مجلس شورای اسلامی به فکر تغییر روش امتحان و بازگشت به روال سال ۱۴۰۰ را مصوب می کند، یعنی تنها پس از برگزاری یک دوره کنکور طبق مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی بازگشت به عقب را در دستور کار خود قرار می دهد.
وی این نکته را یادآور شد که قرار بوده است هر جا شورای عالی انقلاب فرهنگی ورود کرد، دیگر مجلس ورود نکند. آنهم از مجلسی که رهبری عنوان مجلس انقلابی به آن دادند.
این استاد با تجربه دانشگاه یزد ادامه داد: چرا مجلس از آموزش و پرورش و سایر نهادهای مربوط نمی خواهد تا کوتاهی خود را جبران کند و زیر ساخت های لازم برای اعمال معدل با رعایت حق و انصاف را هر چه سریعتر در دستور کار خود قرار دهد. ضمن اینکه تاثیر معدل به درستی، تدریجی در نظر گرفته شده است. اگر از حق نگذریم تاثیر معدل سالها مورد بحث بوده است و قطعا ممیزی دانش آموز در آزمون های نهایی دبیرستان به مراتب دقیق تر از چند ساعت سرجلسه کنکور است.
برید لقمانی با توجه به تاثیرات مثبت معدل در کنکور افزود: از مجلس انقلابی انتظار می رود در صورت ضرورت با اختصاص بودجه، از آموزش و پرورش بخواهد هرچه سریعتر مشکل تاثیر معدل را مرتفع کند، چرا که ساده ترین و بدترین راه حل یک مسئله پاک کردن صورت مسئله و بازگشت به عقب است. همانقدر که مشکلات در برگزاری امتحانات نهایی و هماهنگ وجود دارد، چندین برابر آن مشکلات در برگزاری کنکور و طرح سوالات غیر استاندارد و لو رفتن سوالات آن وجود دارد، لذا خواهش ما این است که مجلس محترم به نام حمایت از دانش آموزان و به کام مافیای کنکور مصوبه ننویسد.
سرنوشت میلیون ها نوجوان
به گفته ی این کارشناس کنکور یکی از بزرگترین و سرنوشت ساز ترین آزمون های زندگی یک دانش آموز است که خانواده و دانش آموز معمولا از سال دهم برای آن برنامه ریزی می کند، بنابراین غیر منصفانه است که در انتهای شهریور ماه ۱۴۰۲ تصمیم بگیریم که چگونه برای کنکور تیرماه ۱۴۰۳ آزمون برگزار کنیم و برنامه ریزی سه ساله دانش آموزان و خانواده ها را بهم بریزیم.
وی معتقد است :اگر تصمیم گیران سختی های کنکور را درک کرده بودند ( رتبه های تک رقمی یا دو رقمی کنکور بودند)، به خود اجازه نمی دادند تا چند ماه مانده به کنکور این چنین با روح و روان آینده سازان کشور بازی کنند.
رئیس سابق دانشگاه یزد با اشاره به این که با بازگشت به روال کنکور ۱۴۰۰ هر دانش آموز برای تهیه کتب تست دروس فارسی، معارف، عربی و انگلیسی بطور کامل باید حداقل بالای پنج میلیون تومان هزینه کند، گفت : بگذریم از هزینه کلاس های کنکور و غیره، یعنی با یک حساب سرانگشتی می توان مشاهده کرد مافیای کنکور چه رقمی را از دست داده اند.
وی اضافه کرد: از شورای محترم نگهبان انتظار داریم با در نظر گرفتن حق و انصاف و احترام به تصمیم شورای عالی انقلاب فرهنگی که در پی خواسته رهبری به موضوع کنکور ورود کردند، در خصوص تصویب یا عدم تصویب مصوبه اخیر مجلس ( بازگشت به روال کنکور ۱۴۰۰) اقدام منصفانه و شجاعانه انجام دهد