سالهاست که کشور ما در حال از دست دادن نیروهای انسانی است. نیروهای انسانی، سرمایههای اصلی کشور ما محسوب میشوند. به شکل موازی، ما در حال از دست دادن سرمایههای مادی هستیم. از اواخر دهه ۱۳۵۰ تا کنون، تحت تاثیر انواع موجهای سیاسی، اجتماعی و فرهنگی، مشغول فراری دادن سرمایههای انسانی و مالی کشور هستیم. در سالهای ابتدایی انقلاب شاهد کوچ برخی سرمایه داران و سرمایه گذاران از کشور بودیم. بعدها در جریان تنشهای سیاسی سالهای ۱۳۷۰، ۱۳۸۸، ۱۳۹۶ و ۱۳۹۸ و در نهایت در جریان تنشهای اجتماعی سال گذشته، دیدیم که چه میزان سرمایههای انسانی و سرمایههای مادی از کشور خارج شدند. در چنین فضایی، سخن از جذب سرمایه زدن آن هم با راهکارهای ابتدایی، اصلا منطقی به نظر نمیرسد.
کشوری به دنبال جذب سرمایههای خارجی است که از تمام سرمایههای موجود خود، استفاده کرده و هنوز پتانسیل علمی و نیروهای انسانی مازاد دارد، ولی سرمایه کافی ندارد. اما وقتی در کشور ما تنها از ۲۰ الی ۴۰ درصد از پتانسیلهای موجود استفاده شده است، در شرایطی که بر اساس برخی آمارها، ۳۰ هزار طرح نیمه تمام در کشور داریم، پس سرمایههای زیادی داشتیم که استفاده نکردهایم. کشوری که در این وضعیت است، ابتدا باید روی استفاده از سرمایههای داخلی متمرکز شود. چرا در کشور ما در حوزه سرمایه گذاری مدام مانع تراشی میشود و سرمایههای سرمایه گذاران داخلی به سمت کشورهای دیگر روانه میشود؟ این حجم پروژههای نیمه تمام نیاز به سرمایههای داخلی دارد.
در خصوص طرح وزیر اقتصاد و اعلام این که سرمایه گذاران خارجی با حداقل ۱۰۰ هزار دلار در ایران اقامت ۵ ساله دریافت میکنند، باید به این نکته توجه داشت که کشورهایی این نوع برنامهها را میگذارند که به شکل بالقوه برای سرمایهگذاران جاذبه داشته باشند. وقتی سرمایه گذار خارجی نگاهی به آمار خروج سرمایههای انسانی و مهاجرت کارگران و نخبگان از کشور داشته باشد، آیا با وعده اقامت پنج ساله به کشور ما جذب میشود؟ آن هم در شرایطی که مدام علیه ما در رسانهها و شبکههای اجتماعی غربی، اطلاعات منفی منتشر میشود و نگرش اهالی دیگر کشورها نسبت به ایران با مقادیری از سوءگیری شناختی همراه است.
لذا تصور بر این ست چنین طرحی کارامدی چندانی نخواهد داشت.
این طرز تفکر که مشکل اقتصادی کشورها فقط سرمایه است، یک دیدگاه منقضی و مربوط به دهه ۱۹۷۰ است. در حال حاضر سرمایه انسانی، تبدیل به یک عنصر مهم برای رشد و پیشرفت اقتصادی شده است. ما در کشور نیروی انسانی کافی و متبحر در زمینههای گوناگون داشتیم، اما متاسفانه تحت شرایط موجود، بسیاری از نیروهای انسانی از کشور مهاجرت کردند. هم اکنون تعدادی از سرمایه گذاران داخلی با کمبود نیروی انسانی مورد نیاز خود رو به رو هستند. درست است که جمعیت بیکار در کشور کم نیست، اما بسیاری از متخصصین که در حوزههای زیربنایی کشور ما مورد نیاز هستند، را از دست داده ایم.
در شرایطی که سرمایه گذاران داخلی با کمبود نیروی مورد نیاز خود رو به رو شده اند، چگونه انتظار داریم سرمایه گذاران خارجی، آن هم در ابعاد کلان، در کشور ما حضور پیدا کنند؟ تاکید میکنم که مشکل کشور نه فقط پول و سرمایه، بلکه نیروی انسانی است.